Blogi

Reissublogistamme löytyy asiaa lähinnä Kaakkois-Aasiasta (2011) ja USA:n reissulta (2013). Emme ole päivittäneet sitä enää hetkeen, vaan olemme keskittyneet audiovisuaaliseen materiaalin. Blogi saattaa kuitenkin aktivoitua uudelleen tulevaisuudessa.

Viimeinen etappi – Vastakohtien San Francisco

Viimeinen etappi – Vastakohtien San Francisco

Jack ja Clover ovat parivaljakko. Jack oli ennen bussikuski, joka veti turistikierroksia. Clover oli huonossa kodissa asuva hakattu koira. Me törmäsimme tähän parivaljakkoon, joka nyt jakaa kohtalonsa 6th Streetin ja Mission Streetin kulmauksessa San Franciscossa....

Piilaakson punapuumetsät

Piilaakson punapuumetsät

Matkan päätösosuus on jostain tuntemattomasta syystä jäänyt roikkumaan. Väliin on mahtunut ikuisuusprojekti nimeltä Iso-Gee (tai gradu), duunia ja kaikennäköisiä muita projekteja. Kaikki ne ovat kuitenkin lähinnä tekosyitä sille, että Highway ykkösen ja San Franciscon...

Roadtrip Highway-1 USA – Pitkin Tyynenmeren rannikkoa

Roadtrip Highway-1 USA – Pitkin Tyynenmeren rannikkoa

Highway-1 – tai California State Route 1 tai Pacific Coast Highway – on yksi koko jenkkilän övereimpiä teitä. Toki se ei legendaarisuuskertoimeltaan tai pituudeltaan yllä Route 66:n asteelle, mutta maisemien puolesta se pärjää mainiosti.

It's Hollywood baby!

It's Hollywood baby!

Los Angelesin lentokenttä kello 05.00. Olemme kuusi tuntia aiemmin hypänneet koneeseen Havaijin Big Islandilla. Takana on pari tuntia unta ja edessä miljoonien ihmisten ja tarinoiden Enkelten kaupunki.

Big Island Havaiji osa 3 – Mikroilmastojen ja tsunamien maailma

Big Island Havaiji osa 3 – Mikroilmastojen ja tsunamien maailma

Tyynimeri löi aalloillaan kookkaiden laavakivimurikoiden peittämään rantaan, kun Sini heräsi kuumeessa parkkipaikalta. Yövyimme autossa Isaac Hale beach parkissa, josta lähtee suurin osa Kilauean laavavirroille suuntautuvista laavanbongausristeilyistä.

Kauai Havaiji osa 1 – Hengailua ja hylkeidenbongausta

Kauai Havaiji osa 1 – Hengailua ja hylkeidenbongausta

On ilta leirintäalueella, Salt Pondin county parkissa, johon olemme saapuneet muutama tunti sitten. Yöotukset huutavat puissa ja meri pauhaa vieressä. Auringon laskun aikaan puussa kiekunut kukko on sentään hiljennyt. Lasissani kuplii turhan lämpimäksi päässyt Mai Tai, Havaijin perinnejuoma, jonka mausta olen löytävinäni hunajaa ja rommia. On ensimmäinen ilta luonnonhelmassa.

Lapsuuden kesälomat (Reppureissu Havaijille ja Kaliforniaan alkaa)

Lapsuuden kesälomat (Reppureissu Havaijille ja Kaliforniaan alkaa)

Kaksi vuotta sitten istuin valkealla hiekalla ja katselin auringonnousua Tyynellä valtamerellä. Edessäni kohosi Lombokin saaren taivaita halkova Mount Rinjani. Aamulla se oli vielä kokonaan nähtävissä, mutta jo ennen puoltapäivää pilvet piilottivat tulivuoren lähes neljään kilometriin nousevat huiput. Oli viimeinen aamu paratiisisaaren vapaudessa.

Epilogi

Epilogi

Tarina elämästä tuttujen ja turvallisten kuvioiden ulkopuolella on taas tältä erää takana. Uuden-Seelannin matkasta alkanut polte nähdä ja kokea ei silti osoita haalistumisen merkkejä. Useiden pienten Euroopan trippien jälkeen Kaakkois-Aasian matka oli eri tavalla mieltä avartanut kokemus, jonka pääosissa olivat vieraat ihmiset, kulttuurit ja oma seikkailunhalu.

Toba -järven tie

Toba -järven tie

Maailman suurimman muslimimaan, Indonesian, pohjoisimman saaren, Sumatran, pohjoisosissa sijaitsee supertulivuori. Supertulivuoret ovat romahtaneita kraatereita ja ne voivat olla tuhansien neliökilometrien laajuisia. Maailman tunnetuin tämän tyyppinen tulivuori lienee Yellowstone Yhdysvalloissa. Indonesiassa sijaitseva Toba on niin ikään maailman tunnetuimpia supertulivuoria.

Ylaosaton Thaimaa – Bangkok ja Pattaya

Ylaosaton Thaimaa – Bangkok ja Pattaya

On uskomatonta, minkalaiset kontrastit jopa Kaakkois-Aasian sisalla voivat vallita. Thaimaa tuntui lansimaisen tehokkaalta ja sarmalta Kambodzan ja Laosin jalkeen ja tunne vain voimistui etelaan moottoriteita pitkin huristellessa.

Ayutthaya – Kaupunki temppeleiden varjossa

Ayutthaya – Kaupunki temppeleiden varjossa

Iltasella jatkoimme matkaa kohti Ayutthayaa. Kaupunki sijaitsee parin tunnin matkan Bangkokista ja on tunnettu lukuisista temppeleistaan. Itseasiassa Ayuthaya oli muinaisen Thai-valtakunnan paakaupunki, kunnes burmalaiset havittivat sen lahes maan tasalle 1700-luvulla.

Vuoristoheimon vieraana – Akha Hill

Vuoristoheimon vieraana – Akha Hill

Kaakkois-Aasian alueella asuu ja elelee lukuisia vuoristoheimoja. Heidan alueensa ulottuvat pitkalle useiden maiden puolelle – saman heimon edustajia hengailee niin Myanmarissa, Pohjois-Thaimaassa tai jopa Etela-Kiinassa. Hyvasteltyamme Laosin ja Mekongin suuntasimme kohti Thaimaan pohjoisosissa sijaitsevaa Akha-heimon kylaa, jonne on rakennettu muutamia bungaloweja vuorten rinteille.

Jaahyvaiset Mekongille – Luang Prabang ja Luang Nam Tha

Jaahyvaiset Mekongille – Luang Prabang ja Luang Nam Tha

Vang Viengista seurasimme Mekongia viela kerran. Suuntasimme huikaisevia vuoristoteita pitkin kohti pohjoisessa sijaitsevaa temppelikaupunkia, Luang Prabangia. 250 kilometrin matkaan kului seitseman tuntia, joista suurin osa vierahti nena kiinni minibussin ikkunassa. Laos on todella kaunis ja jylha maa.

Vang Vieng – Syyton huumerikollinen

Vang Vieng – Syyton huumerikollinen

Nyt on takana sen verran rankka vuorokausi, etta pitanee sivuuttaa toistaiseksi Vientiane ja Vang Vieng ja keskittya viimeiseen kuuteentoista tuntiin.

Don Det – Hiljaa virtaa Mekong

Don Det – Hiljaa virtaa Mekong

Laos eroaa naapurimaistaan valtavasti. Vakiluku ja turistimaarat ovat aivan eri luokkaa tassa rauhallisessa maailmankolkassa, mutta sen lisaksi meininki tuntuu muutenkin valtavasti chillimmalta. Eraan vertauksen mukaan joissakin Kaakkois-Aasian maissa tuktuk-kuskit uhkaavat syoda asiakaskandidaattinsa elavalta, mutta Laosissa heidat joutuu herattamaan saadakseen kyydin.

Kuolemaa, korruptiota ja kauneutta – Phnom Penh – Sihanoukville

Kuolemaa, korruptiota ja kauneutta – Phnom Penh – Sihanoukville

Madventures kuvasi Kambodzaa kymmenisen vuotta sitten kolmella g-kirjaimella – girls, guns & ganja. Bonuksena mukana oli viela gambling. Samainen epapyha kolminaisuus patee edelleen ja monet pyorivat taalla ainakin osittain juuri edella mainittujen seikkojen takia. Meidan viime viikon tapahtumiamme ovat puolestaan leimanneet kolme K-kirjainta – kuolema, korruptio ja kauneus.

Siem Reap ja Angkor Wat – Menneisyyden loistosta tulevaisuuden hamaraan

Siem Reap ja Angkor Wat – Menneisyyden loistosta tulevaisuuden hamaraan

Nykyinen sijaintimme on Siem Reap, reilun 150 000 ihmisen kaupunki Kambodzassa, jonka sijainti puolestaan on muutama tunti autolla Thaimaan rajalta itaan. Kaupunki on kaymassa lapi tyypillista Kaakkois-Aasialaista kehityskaarta, silla tanne on alkanut nousemaan juppihotelleja ja okykylpyloita lankkareille.

Scam bus to Cambodia – Bangkokista Kambodzaan

Scam bus to Cambodia – Bangkokista Kambodzaan

Bangkokissa kello 06.00 aamulla. Takana 13 tunnin bussimatka ja 3-4 tuntia unta.

Vaihtoehdot:
a) Etsia hostelli Khaosan Roadilta tai sen laheisyydesta. Paasta sinne toivon mukaan mahdollisimman pian nukkumaan,
b) Ottaa selvaa, koska lahtee seuraava bussi Kambodzan rajalle ja jatkaa matkaa.

"Viimeinen pysahdys ennen enkelten kaupunkia" – Krabilta Bangkokiin

"Viimeinen pysahdys ennen enkelten kaupunkia" – Krabilta Bangkokiin

Hengailimme pari yota Krabi Townissa, joka on Krabin provinssin paakaupunki. Paikka oli oikein mukava pikkukaupunki, jossa turisteja ei oltu unohdettu. Itseasiassa mesta toi mieleen taannoiset Uuden-Seelannin pienet backpacker-kaupungit, joissa halpaa majoitusta, sapuskaa ja juotavaa seka erilaisia aktiviteetteja oli tarjolla loputtomasti.

Koh Jum – 9 days in paradise

Koh Jum – 9 days in paradise

h Jum on pieni saari Andamaanien merella Thaimaan lansipuolella. Krabilta voi hypata Koh Lantan turistirysaan menevaan lauttaan, joka pysahtyy merella Jumin kohdalla sen verran, etta paikalliset voivat napata saarelletulijat omiin paatteihinsa ja vieda heidat rantaan. Ilman takalaisten apua saarelle ei siis edes paase.

Malesian kiertoajelu

Malesian kiertoajelu

Hetken chillauksen jalkeen huomasimme, etta puolet ihmisista naureskelee ja heiluttelee meille. Etenkin Etela-Malesiassa jengi vaikutti aidosti iloiselta ja oli selvasti tohkeissan kolmesta lankkarista. Pohjoisessa – Thaikkulan rajan lahella siis – meininki oli puolestaan melko erilaista. Pohjoinen on huomattavasti konservatiivisempaa muslimimestaa kuin etela, joten allekirjoittaneen pukeutuminen aiheutti burkhien ja muiden myssykoiden keskella lievahkoa paheksuntaa. iinpä vedinkin pidempaa hihaa ylleni.

Singapore – Happy Chinese New Year!

Singapore – Happy Chinese New Year!

Honkkarista jytyytimme singaporelaisella halpislentopuljulla Tiikerilla sen kotimestoille. Singapore oli suorastaan huikean Etela-Eurooppalisen oloinen city edellisten jalkeen. Ensimmaisen yon vietimme lentokentalla, koska eka metro kaapunkiin meni vasta viisi tuntia saapumisemme jalkeen ja taksista ei huvittanut maksaa.

Macao ja jaahyvaiset Hong Kongille

Macao ja jaahyvaiset Hong Kongille

Hong Kong on mielenkiintoinen city. Kaupunki on taynna jattimaisia tornitaloja, tyylikkaita ravintoloita, valtavia ostoskeskuksia, havyttoman hintaisia liikkeita ja kiireisia Aasialaisia. Toisaalta taas taalta loytyy toreja, joilta loytyy kaikki ihmisen keksima (yhtaan liioittelematta) materia vaarennettyna, paikallisten suosimia pikku ravintoloita, joihin suomalaisilla terveystarkastajilla ei olisi mitaan asiaa ja pystyyn sortumassa olevia kerrostaloja.

Hongkong – Pilvenpiirtajien varjoissa

Hongkong – Pilvenpiirtajien varjoissa

Ensimmainen kulttuurishokki – tosin hyvin pienimuotoinen sellainen – koettiin heti ensi metreilla, kun lahes bussimme alle juossut intialainen sisaanheittaja tyrkytti melkoisella innokkuudella ja peraanantamattomuudella meille majapaikkaa backpackerghetosta. Emme menneet sinne. Sen sijaan loysimme pienen privaattihuoneen guesthousesta muutaman korttelin paasta.

Pako Babylonista (reppureissu-blogin esipuhe)

Pako Babylonista (reppureissu-blogin esipuhe)

Madventuresin – jamaikalaisten rastafarien avustuksella – lanseeraama termi Babylon kuvannee sitä mielen vankilaa, joka sitoo ihmiset koneistoonsa uskottelemalla, ettei elämä ole täysipainoista ilman yksilön antamaa kokonaisvaltaista panosta yhteiskunnalle.