Matkan päätösosuus on jostain tuntemattomasta syystä jäänyt roikkumaan. Väliin on mahtunut ikuisuusprojekti nimeltä Iso-Gee (tai gradu), duunia ja kaikennäköisiä muita projekteja. Kaikki ne ovat kuitenkin lähinnä tekosyitä sille, että Highway ykkösen ja San Franciscon osuuksiin päästään vasta nyt. Tärkeintä kuitenkin on, että setti valmistuu, sillä etupäässä nämä tekstit ovat itselle tehty matkapäiväkirja, johon on ollut – ja tulee olemaan – huP1060907ikeaa palata ajan kuluessa. Suurta plussaa on, jos tekin jaksatte lukea tätä.

Piilaaksossa luksutelimme kohtalaisen edullisesti. Yleisesti ottaen massia kului mantereella – hämmentää kyllä – enemmän kuin Jenkkilän kalleimmassa osavaltiossa Havaijilla. Pääsimme kuitenkin bisnesluokan majapaikkaan bisnesluokan aamiaiselle miltei travellerihintaan (89 taalaa). Aamulla karistimme yritysmaailman todellisuuden taas rinkkoihimme ja matka jatkui.

 

Hieman toki vilkaisimme Cupertinon seutua ja koko Silicon Valleytä yleisesti ja eihän se yhtään hullummalta näyttänyt. Lämpöä riitti pitkästä aikaa, ja aurinko seurasi meitä pitkään mutkitellessamme pikkuteitä viinikukkuloiden ohi takaisin kohti rannikkoa. Olimme pohtineet reissua pohjoisen jykevään Redwoods National Parkiin ja legendaariseen Yosemiteen, mutta koska Kalifornian keskiosatkin tarjosivat huikeita kohteita, niin päätimme kruisailla vähemmän ja chillailla enemmän. Lisäksi jenkkien loma-aikaan suosituimmat kansallispuistot ovat täpötäynnä eikä majapaikkoja yleensä ole sopuhintaan saatavilla. Niinpä viinitarhojen läpi mutkitteleva tie vei meidät Big Basin Redwoods State Parkiin.

P1060913 P1060921

Big Basin on Kalifornian vanhin State Park. State Parkit ovat yleensä kansallispuistoja vaatimattomampia, tuntemattomampia ja siten myös rauhallisempia. Big Basin on tunnettu punapuistaan eikä juurikaan häpeile 7 tuntia pohjoisemmassa sijaitsevaa isoveljeään. Puiden läpi autolla ajaminen ei toki täällä onnistu, mutta pikku kikkailulla kävijä voi välttää maksut ja turistimassat sekä päästä taputtelemaan rauhassa 8 metriä leveää punapuuta, joka on hengaillut huudeilla jo paljon ennen Kolumbusta.

P1060972 P1060949

 

Punapuut ovat luonnon pilvenpiirtäjiä. Suurin tunnettu pötkylä on kasvanut yli 115 metriä korkeaksi. Ikää vanhimmilla jättiläisillä on parisen tuhatta vuotta. Se on täysin käsittämätöntä. Se tarkoittaa sitä, että tuuli on heiluttanut puiden ensimmäisiä oksia samaan aikaan kun erään nasaretilaisen kerrotaan tallustelleen Lähi-Idässä. Punapuita esiintyy vain ja ainoastaan Kalifornian alueella, joten ne ovat olleet länsirannikon kuninkaita paljon ennen Schwarzeneggeria. Saa nähdä kumpi luhistuu ensin.

P1060941P1060985

Noh, se historiasta muusta jaarittelusta. Pointtina lienee se, että suosittelen mestaa ja etenkin Piilaaksosta sinne kulkevaa tietä lämpimästi. Ainoastaan tunnin ajomatkan päässä teknologiakeskuksesta ja vajaan parin tunnin matkan päässä San Franciscosta sijaitseva luonnonpuisto on helppo, halpa ja upea kohde.

Maailman vanhimpiin kuuluvien kasvavien olentojen luota matka jatkui jälleen tuttua tietä. Back to Highway 1. Tosin teimme pienen sivutripin vielä Santa Cruzin aurinkokaupunkiin, jonka meren äärellä komeileva huvipuisto oli komea mutta kolea paikka. Kalifornian rannikolla ei ole hellelukemia edes heinä-elokuun vaihteessa.
P1070007 P1070012

Santa Cruzista matka jatkui taas kohti pohjoista, Golden Gate Bridgea ja San Franciscoa. Pääteasemaa.